Anonim
Image

Festiwal Księżycowy poinformował o projekcie Studio Tack restauracji Tsukimi w Nowym Jorku

Studio Tack z Brooklynu zastosowało panele z białego dębu, postarzane szklane lustra i alabastrowe światła, aby stworzyć klasyczną, ale przytulną atmosferę w tej małej japońskiej restauracji w Nowym Jorku.

Tsukimi oferuje nowoczesne podejście do kaiseki, rodzaju japońskiej kuchni haute, obejmującej wiele starannie przygotowanych i prezentowanych dań. Praktyka kaiseki sięga setek lat.

Image

Nazwa restauracji oznacza „oglądanie księżyca” - nawiązanie do festiwalu zbiorów jesiennych, który odbywa się w noc pełni księżyca.

Księżycowe wydarzenie jest często obchodzone w domu z rodziną i przyjaciółmi. Tematy „kontemplacji, wdzięczności i wspólnoty” dostarczyły wskazówek dla projektu Studio Tack.

Lokal o powierzchni 660 stóp kwadratowych (61 metrów kwadratowych) zajmuje parter wielopiętrowego, ceglanego budynku w dzielnicy East Village na Manhattanie.

Szef kuchni Tsukimi, Takanori Akiyama, pracował w tej samej przestrzeni lata temu, dla restauracji, która została zamknięta w 2016 roku. Fasada wyłożona jest sztruksowym szkłem, oferując niewyraźny widok zachodzących tam wydarzeń.

Odwiedzający wchodzą do małego przedsionka wejściowego ze skupiskami wiszącej, suszonej trawy pampasowej - tradycyjnej rośliny do zbioru. Łukowe otwory prowadzą do wąskiego, liniowego pokoju wypełnionego złotym światłem i drewnianymi wykończeniami.

Zastosowanie tekstur i wzorów ma wywoływać zdyscyplinowany przepływ kaiseki.

Do ścian zespół wykorzystał ręcznie tynkowany tynk i żebrowane drewniane panele. Duże lustra z postarzanego i brązowanego szkła sprawiają, że kompaktowa przestrzeń wydaje się bardziej ekspansywna.

Na miejscu pozostały klasyczne mozaikowe podłogi z lat dwudziestych XX wieku, zapewniające połączenie z historią budynku.

„Chociaż podłoga jest trochę zużyta i pokazuje swój wiek, jest to ta sama podłoga, do której chodził szef kuchni Akiyama, kiedy pracował tu lata temu”, powiedział Studio Dack Dezeen. „Uważaliśmy, że linia ciągłości między starym a nowym jest ważna”.

Nie ma stołów do jadalni. Zamiast tego goście siedzą przy jednym z dwóch lad w centrum restauracji, a między nimi biegnie korytarz usługowy. Blaty z białego dębu są zwieńczone nie lakierowanym mosiądzem, który z czasem rozwinie patynę.

Krzesła Ladderback Jason Roskey of Fern ustawiają się na blatach. Niestandardowe siedzenia zostały zaprojektowane w taki sposób, aby goście nie zmęczyli się podczas 11-daniowego posiłku.

„Poduszki siedzisk i oparcia są wykonane z tego samego rodzaju pianki samochodowej, co w foteliku samochodowym i tapicerowane moherem Maharam” - powiedzieli projektanci.

W liczniki wbudowane są nisze na starannie dobrane naczynia, które obracają się sezonowo. Kolekcja zawiera elementy ceramiczne japońskiego artysty Hitori Wady i artysty z Brooklynu, Minami Takahashi, a także specjalne lakiery i wyroby ze szkła z Japonii.

Prezentowane są również zabytkowe elementy zebrane przez szefa kuchni i dyrektora generalnego Karen Lin.

Image

Szereg lamp rurowych zawieszonych jest nad głową. Zawieszki wykonane z alabastru pochodzą z Atelier Alain Ellouz we Francji. W przestrzeni znajdują się także szklane kinkiety ścienne z mosiądzu i matowego szkła od Allied Maker w Nowym Jorku.

„Oświetlenie zaprojektowano tak, aby było widziane w taki sam sposób, w jaki Japończycy podchodzą do obserwacji Księżyca podczas Tsukimi - to znaczy pośrednio, patrząc na jego odbicie w wodzie lub rozproszenie światła w krajobrazie” - powiedział zespół.