Anonim
Image Ryan Leidner dodaje minimalne rozszerzenie do budynku salonu w San Francisco

Kalifornijski architekt Ryan Leidner rozciął ogród pomiędzy odnowioną XIX-wieczną rezydencją w dzielnicy misyjnej San Francisco i jego minimalnym przedłużeniem do tyłu.

Harrison Street House został zbudowany w 1888 roku i służył jako salon i rezydencja dla właściciela na górze. W ciągu następnych lat nieruchomość ta była wielokrotnie wykorzystywana, ale popadała w ruinę, dopóki nowi właściciele jej nie nabyli.

Puknęli architekta Ryana Leidnera, aby go przebudował i dodał rozszerzenie, które architekt Leidner jako „nowoczesny kontrapunkt w kontekście miejskim”.

Chociaż materiały domu wykorzystują minimalną paletę, architekt nadal czerpał wskazówki z historycznej struktury i innych budynków w okolicy. Poziome deski boczne pokryte zewnętrzną częścią nowego przedłużenia tworzą „zabawną interpretację skali i materialności”.

Image

Leidner opuścił środek działki, aby znaleźć ogród między historyczną budowlą a nowym mieszkaniem, aby stworzyć podział między nimi a ich funkcjami.

„Zaprojektowany jako dom z dwóch części, bardziej prywatne funkcje domu mają miejsce w nowo wybudowanym dwupiętrowym budynku z tyłu działki, natomiast naprzeciwko dziedzińca przebudowany frontowy budynek służy do większej liczby funkcji towarzyskich i spotkań ”- powiedział Ryan Leidner Architekci w opisie projektu.

Image

Dziedziniec ozdobiony jest leżakami, donicami i młodym drzewem pośrodku i stanowi główny dostęp do nieruchomości.

W starym budynku salonu, zwanym „domem frontowym”, górne piętro zostało usunięte, tworząc w środku wysokie sufity, które stały się białe. Układ jest otwarty, dzięki czemu można go łatwo dostosować do różnych zastosowań, takich jak spotkania, kolacje lub jako przestrzeń relaksacyjna.

Image

„Zachowując subtelną paletę naturalnych odcieni drewna i białych powierzchni, frontowy dom został zaprojektowany jako relaksująca przestrzeń społeczna, w której zabawa i popołudniowy relaks mogą z łatwością przekształcić się w wieczorną kolację” - powiedział architekt.

Duże przesuwane szklane drzwi prowadzą z dziedzińca do nowego tomu z tyłu posesji, który zawiera rodzinną kuchnię, salon i jadalnię.

Image

Leidner wykorzystał w pełni mały budynek o powierzchni 1320 metrów kwadratowych (122 metry kwadratowe), pokrywając całą ścianę półkami do przechowywania. Te szafki służą również do maskowania łazienki za nimi.

Drewniane schody prowadzą do dwóch sypialni na piętrze, które są oddzielone półpiętrem. Zespół pokrył podłogi bielonymi deskami z jodły douglas, aby uzupełnić odsłonięty drewniany strop krokwi i „nadać pomieszczeniom ciepło i rytm”.