Anonim
Image Zakrzywione kamienne ściany otaczają centralną inteligentną bibliotekę ogrodową rzeki Hefei w Chinach

Chińskie studio architektoniczne Geedesign ukończyło bibliotekę w Hefei w Chinach, z łukowatymi kamiennymi ścianami, posadzonymi dziedzińcami i tarasami na dachu.

Hefei River Central Smart Garden Library znajduje się pomiędzy terenem zieleni i rzeką Fei a ruchliwą dzielnicą finansową na obrzeżach miasta.

Image

Biblioteka zapewnia miejsca w przedszkolu dla dzieci, a także czytelnie i przestrzeń audiowizualną dla dorosłych.

Tarasy dachowe, place i dziedzińce pełnią funkcję miejsc publicznych, z których mogą czerpać przyjemność mieszkańcy, a plan sadzenia obejmuje zielone płuca miasta.

Image

Owinięcie różnych bloków kompleksu zewnętrzną ścianą o wysokości 2, 1 metra pozwoliło na mediację widoków do i z przestrzeni, otwierając się w kierunku rzeki, jednocześnie minimalizując zakłócenia z drogi.

„Projekt rozpoczął się od sześcianu, który dzięki różnym technikom redukcji i nakładania zakończonym zakrzywionym interfejsem, subtelnie dostosowuje się do otaczającego środowiska”, powiedział Geedesign.

Image

Biały kamień na ściany inteligentnej biblioteki ogrodowej Hefei River Central kontrastuje z przeszklonymi fasadami, błyszczącymi aluminiowymi panelami i drewnianymi kratami.

„Zastosowanie czerni, bieli i szarości sprawia, że ​​budynek wygląda jak rzeźba, a brąz drewna daje poczucie ciepła”, powiedział studio.

Image

Zakrzywiona ściana wychodzi na kwadrat przy wejściu po północnej stronie budynku.

Okrągłe obszary nawierzchni i stopniowane poziomy na placu mają zachęcić odwiedzających do zatrzymania się i zamieszkania.

Image

Za zewnętrzną ścianą czytelnie mają duże przeszklone fasady, wizualnie łączące przestrzeń z zewnętrzem i przylegającą rzeką, do której prowadzą wsporniki sali audiowizualnej.

„Na pierwszym piętrze szkło jest używane do tworzenia poczucia przejrzystości, aby wyglądało jak„ pływająca wyspa ”- powiedziała praktyka.

„Na drugim piętrze zastosowano matowe szkło, aby stworzyć poczucie prywatności”.

Image

Głębokie, ustawione pod kątem odsłonięcia w kamiennych panelach przyciągają gości przez lobby, rozpoczynając konceptualny przepływ przez przestrzeń, która, według nadziei architektów, połączy wnętrze z zewnętrzem.

„Dziedzińce pierwotne i wtórne wchodzą ze sobą w interakcje, wzbogacając wizję czytelników i odwiedzających oraz łagodząc ich zmęczenie oczu” - powiedziała praktyka.

Image

Koncepcja wprowadzenia natury do budynku biblioteki została niedawno zbadana przez MSR Design i JRA Architekci, których budynek z zielonym dachem jest częściowo zakryty wysokimi drzewami.