Anonim
Image

Geometryczne światła, tropikalny drewno i zielony akcent bar Elda w San Francisco

Karaibski funk i tradycyjna meksykańska architektura dostarczyły kalifornijskiemu studiu ROY wskazówki projektowe do tego baru koktajlowego i restauracji w San Francisco.

Siostry Emily i Hannah Collins z ROY ukończyły Eldę w dzielnicy Mission Dolores w San Francisco.

Image

Serwuje potrawy z Ameryki Łacińskiej i Karaibów, które duet starał się połączyć z projektami nawiązującymi do Baja California, szczególnie piaszczystych plaż na Pacyfiku i łagodnego pustynnego klimatu.

„Jasny, przestronny, seksowny i transportowy to klimat, który chcieliśmy stworzyć dzięki projektowi Elda” - powiedziała Emily i Hannah Dezeen.

„Spędziliśmy godziny oceniając to, co klient uwielbiał w meksykańskiej lub łacińskiej architekturze i szczegółach projektowych oraz w jaki sposób moglibyśmy najlepiej zintegrować te, które nie byłyby kiczowate lub fałszywe” - dodali.

Siostry Collins przebudowały przestrzeń 260 metrów kwadratowych, malując odsłonięte ceglane ściany i kanały nad białą głową, a drewniane podłogi i inne drewniane akcenty dodają naturalnego ciepła.

Image

Geometryczne niestandardowe oprawy oświetleniowe w odcieniach zieleni i czerwieni zwisają z drewnianej kraty nad stołem w głównej przestrzeni o podwójnej wysokości.

Dodatkowe zielone akcenty występują w serii niskich taboretów w delikatnej limonkowej zieleni i turkusowym kolorze, a także w ozdobnej ścianie pokrytej turkusowymi płytkami Clé. Liściaste rośliny doniczkowe dodają subtelnego tropikalnego wystroju.

„Zastosowaliśmy ciepłą mieszankę tropikalnych odcieni drewna, kolorowe ręcznie robione płytki, cementowe ściany z gipsu inspirowane meksykańską architekturą w stylu adobe i dużą ilością naturalnej zieleni” - powiedział projektant.

Wzdłuż jednej ściany biegnie wbudowane stoisko z drewnianą podstawą i tapicerowanym tyłem w kolorze ciemnoszarym. Skórzane paski nadają rustykalny charakter. Długi drewniany drążek biegnie po drugiej stronie Elda.

Dwa obszary jadłodajni są oddzielone ścianą o połowie wysokości, która jest również zwieńczona drewnem, aby pasowała do reszty przestrzeni.

W przedniej części restauracji znajduje się przeszklony narożny kącik z wbudowanymi siedzeniami, zakotwiczony przez dużą tkaninę oświetleniową. Mnóstwo naturalnego światła wpadającego do Eldy znajduje się na działce narożnej i jest wyłożona oknami, które umożliwiają wpuszczanie naturalnego światła do środka.

Na górze jest bardziej kolorowy obszar, który kontrastuje z jasną białą przestrzenią poniżej. Nazywany Cheeky's, jest zaprojektowany jak jamajska sala taneczna i ma zielone podłogi wyłożone kafelkami i żółty lakierowany sufit.

Na tym antresoli znajdują się czarne stołki i stoły w odcieniach żółci, turkusu, kobaltu i brzoskwini.

Image