Anonim
Image Skośne ściany obramowują monochromatyczne obszary wyświetlania w butiku SND firmy Chongqing

Studio architektoniczne Różne Associates zaprojektowało monochromatyczne wnętrza z lustrzanymi powierzchniami i nietypowymi futrzanymi przegrodami dla tego sklepu z odzieżą damską w Chongqing w Chinach.

Różni współpracownicy z Shenzhen opracowali prostokątny plan piętra, który otacza mniejszą prostokątną strefę.

Image

Opisany przez studio jako „kamień milowy”, zamknięty rdzeń mieści biurko serwisowe, małą część wypoczynkową i garderoby VIP ozdobione wyraźnymi futrzanymi strąkami, w których klienci mogą zmieniać prywatność.

Jego obwodowe ściany z lastryko są nachylone, aby nadać pomieszczeniu kształt trapezu, podkreślony trójkątnymi drzwiami wejściowymi.

Image

Można również uzyskać do niego dostęp za pośrednictwem szeregu otworów, które zostały przerywane w kątowych ścianach, aby pomóc klientom bez wysiłku przedzierać się przez różne kolekcje w sklepie.

„Klienci mogą wyraźnie znać trasy i wyświetlać każdy produkt podczas spaceru, oferując im możliwość łatwego wyboru i porównania towarów”, powiedział studio.

Smukły cokół ze szklanym blatem, który wyświetla kolekcję biżuterii marki, wystaje przez trójkątne drzwi na zewnętrzną podłogę sklepu.

Za biurkiem serwisowym znajduje się także kilka sof, w których klienci mogą usiąść i odpocząć.

Image

Symetria została również stworzona podczas umieszczania różnych szyn odzieżowych.

„Kontynuowaliśmy ideę symetrycznego projektowania, oferując wnętrzu święty i uroczysty zmysł” - wyjaśniło studio.

Image

Lustra zostały zintegrowane w przestrzeniach sklepowych, a ruch, który ma nadzieję, że studio zwiększy interakcję między klientami, gdy zatrzymają się, aby spojrzeć na to, jak będą wyglądać przedmioty.

Arkusze lustra zostały również wykorzystane do obicia granicy drzwi w „kamieniu milowym” i do utworzenia dużych prostokątnych ekranów w części wypoczynkowej.

„W lustrzanych korytarzach odbity obraz wnosi do świata rzeczywistego więcej zabawy i futurystyki”, powiedział studio.

„Odbicie lustra sprawia, że ​​sklep jest bardziej wizualnie magiczny i przestronny”.

Image

Większość powierzchni sklepu jest pomalowana na neutralny szary odcień, dzięki czemu kolekcja odzieży marki zyskuje na pierwszym planie. Oświetlenie paskowe ukryte za betonowymi panelami również delikatnie oświetla niektóre ubrania.

Połączenie ścian z lastryko z pluszowymi futrzanymi powierzchniami pomogło studio stworzyć bardziej miękką, bardziej komfortową atmosferę dla odwiedzających.

Image

Podczas gdy wąski, prostokątny układ sklepu powstał w wyniku ograniczeń witryny, stał się punktem wyjścia do nowej koncepcji brandingu SND.

Pragnąc odejść od „przyziemnego świata” mody, marka zamiast tego „pokazywała ubrania takie jak sztuka, aby ludzie byli pełni miłości i szacunku dla dobrego designu”.

W związku z tym plan podłużny pomaga sklepowi „stać się pasem startowym dla wszystkich” i przyciągnąć ciekawość odwiedzających.

„Wzmocniliśmy poczucie respektu i świadomość przestrzenną w naszym języku projektowania, pokazując mocno kontrastujący motyw projektowy, aby wyróżnić dawny wizerunek sklepu”, dodał studio.

Image