Anonim
Image Dominic McKenzie Architekci tworzy biuro w stylu industrialnym dla firmy zarządzającej muzyką

Firma zarządzająca Lana Del Rey, Dua Lipa i Ellie Goulding zaprezentowała rozbudowane londyńskie biuro zaprojektowane przez Dominica McKenzie Architekta.

Firma Dominica McKenzie podwoiła wielkość siedziby firmy muzycznej w Londynie, przekształcając sąsiednie studio byłego artysty.

Image

Projekt nawiązuje do architektury przemysłowej budynku, z pomalowanymi, a nie zakrytymi ścianami z bryzy, zachowano stalowe schody i dodano nowe fabryczne ściany.

Dyski w ramkach znajdują się na jednej ścianie, ale poza tym w wystroju jest niewiele odniesień do klientów studia. Według McKenzie firma chciała uniknąć wszystkiego, co mogłoby wyglądać zbyt dowcipnie.

Image

„Wcześniejsze projekty próbowały zyskać bardziej popowy wpływ w niektórych filmach artystów, z pomysłami kolorystycznymi dla konstrukcji stalowych i ścian oraz bardziej eklektyczną mieszanką mebli i oświetlenia”, powiedział Dezeen.

„Ale klienci chcieli, aby był bardziej wyrafinowany i klasycznie industrialny, aby nie wyglądał zbyt kicz”.

Nowy układ łączy w sobie dwie wcześniej oddzielne jednostki, tworząc przestrzeń roboczą zorganizowaną wokół przestrzeni o podwójnej wysokości na otwartym planie, z miejscem na maksymalnie 30 biurek.

Dwie sale konferencyjne znajdują się na antresoli powyżej, wraz z salonem i parą mniejszych pomieszczeń, do których pracownicy mogą się udać, gdy muszą pracować w prywatności lub wykonywać delikatne połączenia telefoniczne.

Pomieszczenia do przechowywania i toalety są schowane w tylnej części parteru, podobnie jak małe „pomieszczenie do odpoczynku odrzutowego” zawierające pojedyncze łóżko.

Image

Estetyce przemysłowej przeciwdziała wprowadzenie niektórych cieplejszych materiałów i elementów mebli. Na przykład w recepcji znajdują się mosiężne lampy wiszące zaprojektowane przez Michaela Anastassiadesa, niebieskie aksamitne krzesło i drewniany kredens z połowy wieku.

Mosiężne detale znajdują się również na klamkach i oprawach oświetleniowych w innych miejscach, a dąb został wybrany do podłóg i stolarki.

Image

Studio architektoniczne zaprojektowało również dostosowane biurka do głównego obszaru roboczego, łącząc dębowe powierzchnie ze stalowymi nogami oraz zintegrowanymi portami kablowymi i tacami.

„Nie chcieli, żeby było to zbyt niewolniczo przemysłowe” - powiedział McKenzie. „Chcieli, aby był wygodny, niemal domowy. Czuł też mosiężne elementy i bardziej luksusowe meble.”

Image