Anonim
Image

Białe betonowe okiennice przed budynkiem uniwersytetu w Brazylii

Zadaszona ulica przecina ten nowy budynek kampusu uniwersyteckiego w północnej Brazylii zaprojektowany przez Rede Arquitetos, Croquis Projetos i Neudson Braga, zapewniając zacieniony i przewiewny obszar dla studentów do spotkań towarzyskich między klasami.

Budynek rozbudowuje kampus Universidade Federal do Ceará (UFC) w brazylijskim mieście Crateús o sale lekcyjne, laboratoria, biura i elastyczne przestrzenie. Jest to druga struktura zbudowana na nowym kampusie i jest częścią większego programu rozwoju UFC.

Trzy studia architektury współpracowały przy projekcie. Zespół składał się z architekta Neudsona Bragi, z firmami Rede Arquitectos i Custodio Santos Arquitetura, wcześniej znanymi jako Croquis Projectos.

Wiele aspektów projektu było spowodowanych suchym klimatem regionu. Zespół zastosował kilka strategii, które pomagają utrzymać chłód w budynku, w tym użycie białego betonu na zewnątrz, duże obrotowe żaluzje na fasadzie i przesłonięcie niektórych obszarów wzorzystymi betonowymi blokami, aby poprawić przepływ powietrza.

Image

Centralny kręgosłup przecinający budynek pomaga uczniom, wykładowcom i pracownikom poruszać się bez konieczności wychodzenia na zewnątrz. Przestrzeń bez kolumn uzyskano dzięki lekkim stalowym kratownicom między każdą połową budynku.

„Konstrukcja skrzydeł jest ze zbrojonego betonu i stali w pokryciu centralnej pustki i modułu współistnienia, bez filarów przerywających wewnętrzną trasę”, powiedział zespół w opisie projektu.

Pod względem koncepcyjnym architekci połączyli dwa „tomy edukacyjne” ze strefą spotkań między nimi. Dwa bloki tworzą kształt nogi psa obejmujący bloki klasy zorganizowane wzdłuż dwóch zestawów równoległych korytarzy, które przecinają się pod nieregularnym kątem.

Miejscem spotkania tych tomów jest przestrzeń o podwójnej wysokości, znajdują się tutaj udogodnienia studenckie, takie jak kawiarnia i drukarnia, a także zadaszone miejsce spotkań. Według zespołu projektowego obszar ten „przechodzi na zewnątrz budynku, z programem bez określonych zastosowań”.

Otwarte schody prowadzą na wyższy poziom, gdzie antresole i mosty komunikacyjne zapewniają dostęp do większej liczby klas i biur.

Klasy i inne działające pomieszczenia programowe są odsunięte od krawędzi budynku, aby uniknąć oślepiania i przegrzania we wnętrzach. Osłony betonowe o podwójnej wysokości ustawione pod różnymi kątami tworzą fasadę i ukrywają mechaniczne wyposażenie budynku.

W obszarach, które mają okna bezpośrednio na zewnątrz, architekci ograniczyli wielkość otworów, tworząc małe perforowane otwory zamiast używać dużych połaci szkła.

Biały beton, podstawowy materiał budynku, pozostaje odsłonięty w większości pomieszczeń. Proste i funkcjonalne meble są zapewnione w całym budynku, obok donic i małych ogrodów, które zapewniają roślinność nawet w pomieszczeniach.