Anonim
Image

El Sindicato buduje maleńką Casa Parásito na dachu w Ekwadorze

Ekwadorskie studio El Sindicato Arquitectura zbudowało 12-metrową budowlę pasożytniczą na szczycie budynku w Quito.

Casa Parásito, co tłumaczy się jako dom pasożytniczy, zajmuje niewielką przestrzeń na dachu istniejącego budynku położonego w dzielnicy San Juan w stolicy Ekwadoru.

Image

Dom, który jest przymocowany do płyty istniejącej konstrukcji za pomocą stalowych fundamentów, obejmuje łazienkę, kuchnię, łóżko, schowek i przestrzeń do jedzenia, pracy i spotkań towarzyskich, wszystko w zasięgu 12 metrów kwadratowych.

Podobnie jak wiele innych pasożytniczych mieszkań, opiera się na budynku gospodarza w celu uzyskania wsparcia lub usług.

„Casa Parásito jest minimalistycznym przedmiotem projektowym, ukierunkowanym na zaspokojenie podstawowych potrzeb mieszkaniowych osoby lub młodej pary”, powiedział El Sindicato Arquitectura w opisie projektu.

Studio wybrało drewnianą konstrukcję w kształcie litery A, która pozwoliła na otwarcie w środku przestrzeni w celu maksymalnego wykorzystania ograniczonego obszaru. „Jego koncepcja wynika z poszukiwania optymalnej przestrzeni życiowej zgodnie z wykonywaną przez nas działalnością” - dodał.

Na parterze przeznaczono prostokątną otwartą przestrzeń do różnych działań, z dodatkowymi funkcjami, takimi jak blat kuchenny, łazienka, łóżko, schowek i biurko na krawędziach. Łóżko znajduje się na podwyższonej platformie, wypełniającej dwuspadowy strych powyżej.

„Przestrzenie utylitarne przylegające do prostokątnego rdzenia znajdują się w trójkątach i romboidach” - kontynuuje studio. „Te geometrie, oprócz tego, że zawierają własną aktywność, zapewniają stabilność całej konstrukcji”.

Duże trójkątne okno wypełnia północną fasadę, zapewniając mnóstwo naturalnego światła i widoki na okoliczne miasto, a także wulkany Cotacachi, Imbabura, Mojanda i Cayambe.

Tymczasem oszronione szkło frontuje południową fasadę, zapewniając oświetlenie i wentylację, jednocześnie zachowując prywatność mieszkańców przed sąsiadami. Strona wschodnia i zachodnia, które przez cały rok otrzymują bezpośrednie światło słoneczne, są owinięte w stalowe panele blokujące bezpośrednie światło słoneczne.

Wewnątrz ściany i podłogi wyłożone są płytą o orientowanym splocie (OSB). Studio pozostawiło 12-centymetrową przerwę między drewnianą podszewką a metalową konstrukcją wypełnioną włóknem kokosowym jako materiałem izolacyjnym.

Meble są proste i rzadkie, w tym drewniane rozkładane biurko oraz mały stół i krzesła.

El Sindicato Arquitectura chce, aby Casa Parásito stanowiła przykład przyszłych rozwiązań.

„Chociaż możliwe jest zbudowanie projektu na działkach miejskich lub wiejskich bez istniejących konstrukcji, idealnie byłoby, gdyby jego budowa miała miejsce na niedostatecznie wykorzystanych dachach miejskich zabudowań, które są solidne konstrukcyjnie” - powiedział zespół.

„Budynki, w których można podłączyć się do istniejących sieci wodno-kanalizacyjnych i elektrycznych” - dodał. „W ten sposób możemy przyczynić się do zagęszczenia miasta na bardzo małą skalę, przy minimum inwestycji ekonomicznych i wykorzystania zasobów, a także przyczyniając się do zachowania dziedzictwa architektonicznego”.