Anonim
Image

Hackney House oferuje czarną stolarkę i saunę w ogrodzie

Przeszklone przedłużenie pomogło londyńskiej Applied Studio rozjaśnić pozbawione światła wnętrza tego domu w Hackney, który ma detale z czarnego drewna i saunę w ogródku.

Hackney House poprzednio gościł serię ciemnych i nieprzyjemnych pokoi, ale został odnowiony przez Applied Studio, aby wygodnie pomieścić właścicieli - młodej pary, która kupiła nieruchomość kilka lat temu.

Image

Do niedawna para pracowała w Europie, ale po powrocie do Londynu chętnie założyli swój „wymarzony dom”, w którym mogliby mieszkać przez wiele lat.

„Uwielbiali tę okolicę, będąc blisko rynku Broadwayu i chcieli raczej ulepszyć swój dom niż przenieść się” - powiedział Dezeen dyrektor zarządzający studia, Patrick Abrams.

Studio rozpoczęło się od rozszerzenia tylnej części domu, aby pomieścić otwartą kuchnię i jadalnię.

Połowa pokoju przeznaczona jest na kuchnię, w której szafki w kolorze kruczoczarnego drewna i podłogi w wzory w jodełkę wyłożone są granitowymi płytkami.

Bladoszary marmur został wykorzystany do wykonania osłony, powierzchni i dwóch półek, na których mieszkańcy mogą przechowywać naczynia i składniki.

Image

„Chcieli żywego kontrastu między tłem a elementami fabularnymi” - wyjaśniło studio.

„Więc pracowaliśmy z nimi, aby wprowadzić naturalne elementy, aby to złagodzić, stąd widoczne ziarno w stolarce, patynowanie na zamówienie wpuszczanych uchwytów i naturalne właściwości płytek podłogowych.”

Image

W drugiej połowie pokoju znajduje się stół jadalny i krzesła ustawione pod skośnym przeszklonym dachem.

Podobnie jak w kuchni, podłoga ma tutaj wzór w jodełkę, ale została wykończona jasnym drewnem. Tworzy wyraźną linię, na której kiedyś stała ściana graniczna, która, jak ma nadzieję studio, subtelnie kiwa się „oryginalnemu charakterowi” domu.

Ogromne, prześwitujące drzwi wahadłowe zapewniają dostęp do ogrodu krajobrazowego, w którym wzniesiono dodatkową konstrukcję, aby stworzyć klientowi przestrzeń do wypoczynku na świeżym powietrzu.

Wewnątrz znajduje się niewielka, wyłożona drewnem część wypoczynkowa, prysznic i sauna.

Studio wprowadziło światło do reszty domu, używając drzwi Crittall do łączenia przestrzeni mieszkalnych.

Ekspansywny bezramowy świetlik góruje także nad nową klatką schodową o podwójnej wysokości, która prowadzi do mansardowego dachu pokrytego cynkiem.

Zawiera główną sypialnię, która kontynuuje paletę materiałów na dole z szafami z ciemnego drewna o pełnej wysokości.

Większość przylegającej do niej łazienki została następnie obłożona szarymi marmurowymi kafelkami, uzupełnioną kruczoczarną głowicą prysznicową i kranami.