Anonim
Image

Archismith tworzy tajny ogród w Szklanej fortecy

Architektoniczne studio w Bangkoku Archismith zbudowało ogród otoczony 20 000 szklanych cegieł w ramach biura sprzedaży dla osiedla mieszkaniowego w Bangkoku w Tajlandii.

Galeria sprzedaży, nazwana Szklaną fortecą, znalazła się na długiej liście w konkursie Dezeen Awards 2019 w kategorii budynków biznesowych.

Archismith zaprojektował przestrzeń, która będzie w dużej mierze odłączona od swojej witryny, ponieważ w pobliżu znajduje się galeria sprzedaży rywalizującego dewelopera.

Główny budynek jest odsunięty od ulicy z wystającym blokiem zbudowanym ze szklanych cegieł, pełniącym rolę pawilonu wejściowego i otaczającego ogród.

„Ściany o wysokości ośmiu metrów odcinają zanieczyszczenia, takie jak hałas uliczny i nieporządna sceneria konstrukcji linii MRT z przodu, dzięki czemu w budynku można stworzyć pogodną atmosferę” - powiedział Jirawit Yamkleeb, współzałożyciel Archismith.

„Aby zmniejszyć klaustrofobiczne odczucie przestrzeni, jako główny materiał wybrano szklany blok, ponieważ służy on celowi, a naturalne światło wciąż może się przedostać” - powiedział Dezeen.

W szklanych ścianach z cegieł - wspartych na stalowej ramie - znajduje się tajny ogród z drzewami posadzonymi po obu stronach centralnej ścieżki. Zainstalowano system zraszania wodą, który pomaga kontrolować temperaturę w ogrodzie w upalne dni.

Według architekta przestrzeń ta ma reprezentować duży ogród, który powstanie w ramach inwestycji mieszkaniowej.

„W głównym budynku znajduje się duży ogród, więc ogród w galerii sprzedaży został stworzony w celu zademonstrowania poczucia„ życia z naturą ”- powiedział Yamkleeb.

Ściany ze szkła i cegły ciągną się dalej w głównym budynku, gdzie otaczają część wypoczynkową.

Obok tej wypełnionej światłem przestrzeni znajduje się pokój zawierający modele zabudowy, która prowadzi do dwóch mieszkań pokazowych i biur dla sprzedawców.

Image

W sumie do stworzenia Szklanej fortecy użyto 20 000 szklanych cegieł. Każda z użytych prostokątnych cegieł ma krawędzie, które rozciągają się, częściowo zasłaniając fugowanie. Ten szczegół zmniejszył widoczną fugę ze standardowych 10 milimetrów do dwóch milimetrów.

„Ten szczegół jest ważny dla estetyki projektu, ponieważ pomaga stworzyć bardziej ciągły wygląd szklanej fasady”, dodał Yamkleeb.

Chociaż biuro sprzedaży zostało zbudowane na dzierżawionym terenie, istnieje umowa, że ​​struktura szklanej cegły zostanie zachowana po zwrocie gruntu.

„Nie jesteśmy pewni co do przyszłego programu budynku w umyśle właściciela, ale może on zostać wykorzystany jako kawiarnia z ładnym ogrodem w środku lub Airbnb, ponieważ są już dostępne dwa pokoje z dołączonymi łazienkami. Przyszła stacja MRT jest bardzo blisko, więc ma to ogromne możliwości ”- wyjaśnił Yamkleeb.