Anonim
Image

SERA rozbudowuje Portland Playhouse o budynek owinięty szkłem i zwęglonym drewnem

Amerykańska pracownia SERA Architekci przeprowadziła remont 115-letniego budynku kościoła i stworzyła współczesny dodatek do organizacji non-profit teatru w stanie Oregon.

Od 2008 roku Portland Playhouse działa na terenie niegdyś pustego kościoła w dzielnicy King. Na początku grupa miała do czynienia z kanapami i innymi rozwiązaniami.

Image

W 2011 r. Rada miasta postanowiła, że ​​kościół nie może być wykorzystywany jako teatr, skutecznie zatrzymując tam występy. Nastąpiły negocjacje, a miasto ostatecznie przyznało specjalne pozwolenie na użytkowanie budynku.

Grupa sztuk scenicznych nie tylko wznowiła działalność, ale także podjęła projekt ulepszenia obiektu o powierzchni 6500 stóp kwadratowych (604 m2).

Image

„Mając bezpieczny dom w ręku, Playhouse podjął się zamienienia przestarzałego budynku w w pełni dedykowany teatr”, powiedział lokalne studio SERA Architekci, którzy pracowali nad projektem za znacznie obniżoną opłatę.

Działając pro-bono, architekci współpracowali z organizacją non-profit, aby określić potrzeby programowe, preferencje estetyczne i strategie rozwoju.

Image

Wymyślili plan wzywający do remontu budynku kościelnego i budowy małego przedłużenia na próby, spotkania społeczności i tworzenie scenografii. Zespół zaprojektował również element zewnętrzny do przyszłej fazy.

Dodatek o powierzchni 1500 stóp kwadratowych (139 metrów kwadratowych) nadaje zespołowi teatralnemu współczesną twarz. Przeszklona ściana określa elewację frontową, zapewniając widok na przestronną salę wielofunkcyjną i łącząc budynek z okolicą.

Przesuwne szklane drzwi pozwalają wnętrzu wpaść na zewnętrzny dziedziniec - moment, który pomaga „symbolicznie wzmocnić połączenia ze społecznością”.

Inne fasady są owinięte drewnem modrzewiowym, które zostało zwęglone za pomocą starożytnej japońskiej techniki shou sugi ban. Bocznica z ciemnego drewna kontrastuje z jasną, zewnętrzną powierzchnią kościoła.

„Budynek tworzy dialog yin-yang między pomalowanym na biało kościołem, podczas gdy jasny wolumin wnętrza służy jako przyjazne miejsce na próby i spotkania społeczności”, powiedział studio.

Wewnątrz nowej konstrukcji minimalistyczny design pomógł obniżyć koszty, jednocześnie uwzględniając potrzeby funkcjonalne i zapewniając komfort. Niski poziom technologii i pasywne elementy konstrukcyjne, takie jak świetliki, pomagają zmniejszyć zużycie energii i rachunki za media.

Image

Obok znajduje się kościół z 1904 r. Zmalowano ściany zewnętrzne i wymieniono dach.

Poważne zmiany zaszły w pomieszczeniach, w których otwarte zostały przestrzenie przypominające warren, aby zapewnić lepszy przepływ przez zabytkowy budynek. Zainstalowano również nowe systemy grzewcze, chłodzące i elektryczne.

Image

Publiczne lobby otrzymało nową kasę biletową, strefę koncesji i łazienki neutralne pod względem płci. Teatr, który może pomieścić do 90 osób, został zaprojektowany z myślą o dużej elastyczności.

„Główna przestrzeń występów została zaprojektowana jako teatr czarnej skrzynki, umożliwiający artystom konfigurację sceny i miejsc siedzących zgodnie z potrzebami” - powiedział zespół. „W tylnej części budynku znajduje się studio do budowy scenografii”.