Anonim
Image

Czerwona drewniana kurtyna otacza pawilon wejściowy do rezerwatu przyrody Sandellsandberg

Kurtyna z czerwonych paneli drewnianych zasłania pawilon wejściowy do Eriksberg Hotel & Nature Reserve w Blekinge w Szwecji, zaprojektowanego przez Sandellsandberg.

Jasno czerwony budynek o nazwie Outdoor Eriksberg został zaprojektowany przez szwedzkie studio Sandellsandberg w celu poprawy jakości i łatwości żeglugi w strefie wejściowej rezerwatu przyrody.

Ma „tekstylny wygląd”, który ma przywołać teatralną kurtynę otwierającą się, aby odsłonić rezerwat przyrody, i jest pierwszą z serii konstrukcji, które studio zaprojektuje dla parku.

„Wcześniej nie było wyraźnego wejścia do rezerwatu przyrody, co czasami powodowało zamieszanie przy bramie odwiedzających” - wyjaśniło studio architektoniczne.

„Dlatego największym wyzwaniem było umocnienie tożsamości miejsca i umożliwienie domniemanym odwiedzającym pierwszego wrażenia na temat rezerwatu. Jego celem było zapewnienie rezerwatowi przyrody nowoczesnych budynków, ale o ogólnym projekcie przypominającym tradycyjną architekturę Blekinge”.

Image

Eriksberg na zewnątrz ma powierzchnię 600 metrów kwadratowych i ma formę gigantycznej kabiny, którą Sandellsandberg wzorował na stodołach i tradycyjnych długich domach - rodzaj długiego i wąskiego drewnianego domu z pojedynczym pokojem.

Ma drewnianą konstrukcję zbudowaną tradycyjnymi technikami budowlanymi Blekinge i jest w komplecie z dużymi oknami i asymetrycznym dachem ze strzechy.

Jaskrawoczerwone drewniane panele wystają z dachu krytego strzechą, falując wokół jego krawędzi, aby spojrzeć przez szklane ściany budynku wewnątrz.

Zasłaniają także górę po obu końcach budynku, aby zapewnić dostęp do dwóch dziedzińców otaczających wnętrza.

Dziedzińce prowadzą gości do środka przez gigantyczne szklane drzwi, gdzie wita ich kawiarnia, sklep oraz przestrzeń wystawowa na imprezy publiczne i wykłady na antresoli powyżej.

Wszystkie te przestrzenie są uzupełnione jasnymi białymi wykończeniami, które kontrastują z powłoką budynku, i są oświetlone gigantycznym świetlikiem i bulwiastymi rattanowymi kloszami, które biegną przez całą długość budynku.

Sandellsandberg, założone w 1995 roku przez Thomasa Sandella i Ulfa Sandberga, to szwedzkie studio architektoniczne prowadzone obecnie przez Thomasa Sandella, Joakima Uebela, Jenny Kåhre i Andersa Rotsteina.