Anonim
Image

Mizzi Studio kończy kawiarnię Stingray obok Serpentine

Serpentine Coffee House, który Mizzi Studio stworzyło nad jeziorem Serpentine w Hyde Parku w Londynie, zwieńczony jest dachem zaprojektowanym tak, by wyglądał jak płaszczka.

Mizzi Studio zaprojektowało kawiarnię jako małą przełomową strukturę między dwiema lokalizacjami Galerii Serpentine w głównej ulicy, która przechodzi przez Hyde Park.

Image

Przybiera formę zarówno z japońskich herbaciarni, jak i jeziora Serpentine, obok którego stoi.

„Jest to projekt biomorficzny, ponieważ wszystko, co robimy, jest inspirowane naturalnymi procesami” - powiedział Jonathan Mizzi, założyciel Mizzi Studio.

„Wygląda naturalnie, a naszym zdaniem powinna być cała architektura. Jest przedłużeniem do jeziora, stworzenia, które wyskoczyło z jeziora - uśmiechnięta płaszczka, która leci z jeziora” - powiedział Dezeen.

Image

Jednopiętrowa kawiarnia ma szklane ściany i zwieńczona jest falistym baldachimem w kolorze mosiądzu.

„W centrum znajduje się klasyczna kopuła, która zmienia się w okap i razem tworzą uśmiechnięte usta”, kontynuował Mizzi.

„Kolor mosiężnego baldachimu jest skuteczny, ponieważ jest to ziemisty materiał, który jest również królewski, co pasuje do lokalizacji w królewskim parku”.

Image

Mizzi Studio współpracowało z inżynierami Arup i producentem MouldCAM, aby stworzyć całkowicie wodoszczelny dach, który ma strukturalną powłokę wykonaną ze wzmocnionego włókna węglowego i szklanego.

Konstrukcja ta oparta jest na stalowej ramie z dwiema kolumnami, które według architekta wyglądają jak zęby, podtrzymując baldachim nad wejściem do kawiarni.

Image

Wewnątrz kawiarni widoczny spód dachu w kolorze mosiądzu został zaprojektowany, aby wywoływać uczucie przebywania pod płaszczą lub ustami wieloryba.

„Gdy wchodzisz, jesteś otoczony pyskiem wieloryba”, dodał Mizzi. „Ta kawiarnia pokazuje, że zastosowanie prostej koncepcji do stworzenia złożonej formy oznacza, że ​​możliwa jest eksperymentalna architektura”.

Image

Kawiarnia ma ladę z drewna orzechowego, która rozciąga się wzdłuż tylnej ściany, która jest pokryta ciemnoniebieskimi płytkami.

Przed ladą znajduje się niewielka część wypoczynkowa ze stolikami z marmuru Perlino Rosato i skórzanymi tapicerowanymi krzesłami. Obok kiosku znajduje się część wypoczynkowa na zewnątrz.

Image

Mała kawiarnia jest jednym z dziesięciu witryn zaprojektowanych przez Mizzi Studio dla sieci kawiarni Colicci w londyńskich parkach Royal.