Anonim

Michaił Riches tworzy energooszczędne ulice w zabudowie szeregowej jako mieszkania socjalne w Norwich

Goldsmith Street to pasywny program mieszkaniowy o wysokiej gęstości mieszkalnej autorstwa Michaiła Richesa w Norwich w Anglii, który został zakwalifikowany do tegorocznej nagrody Stirlinga.

Osiedle mieszkaniowe zlokalizowane w pobliżu centrum miasta obejmuje 105 mieszkań szeregowych zaprojektowanych jako przystępna cenowo alternatywa dla bloków mieszkalnych o dużej gęstości.

Każdy dom jest skierowany na południe, aby zmaksymalizować zysk słoneczny, i został zaprojektowany przez Michaiła Richesa z praktycznymi detalami, które zapewniają, że jest on niskoenergetyczny.

Image

„Naszym priorytetem było zaprojektowanie pasywnego systemu solarnego w celu zminimalizowania rachunków za paliwo dla mieszkańców” - wyjaśniają założyciele studia Annalie Riches i David Mikhail. „Chcieliśmy także cofnąć ulice w okolicy Norwich, która je straciła” - powiedzieli Dezeen.

„Schemat wychodzi na okna i pokoje mieszkalne na południe, aby w pełni wykorzystać zimowy zysk słoneczny i jest zacieniony w lecie”.

Image

Mikhail Riches wygrał konkurs na zaprojektowanie Goldsmith Street w 2008 roku, z propozycją, która wyobrażała ulice, a nie bloki mieszkalne proponowane przez wielu innych uczestników.

Program składa się z siedmiu tarasowych bloków ułożonych w cztery linie, zawierających łącznie 45 domów i 60 mieszkań, na powierzchni mniejszej niż jeden hektar.

Image

Podczas gdy liczba mieszkań w ramach projektu była podyktowana przez wytyczne, to studio chciało stworzyć „pasywny schemat słoneczny”, który doprowadził go do zaprojektowania tarasów. Budynki musiały być niskie, aby zapobiec zaciemnieniu.

Aby to osiągnąć, spełniając wymaganą gęstość mieszkań, Michaił Riches wziął wskazówki z obszaru mieszkalnego o wysokiej gęstości zwanego Złotym Trójkątem - dzielnicy wiktoriańskich domów szeregowych pięć minut od miejsca.

Image

„Przyjrzeliśmy się pobliskiemu popularnemu obszarowi ochrony w Norwich, który ma tarasowe ulice w odległości 14 metrów od siebie, znacznie mniej niż pozwalają na to warunki przeoczenia” - wyjaśnia Michaił Riches.

„Naśladując ten układ ulic, udało nam się uzyskać znacznie więcej domów jednorodzinnych w ramach projektu, co odpowiadało lokalnym potrzebom mieszkaniowym. W granicach terenu mogliśmy dopasować cztery liniowe tarasy wschód-zachód za pomocą kombinacji strategii”.

Podobnie jak Złoty Trójkąt, tarasy rozmieszczone są w odległości 14 metrów od siebie i zawierają „niezwykle szerokie i płytkie” typy domów o wymiarach osiem na sześć. Wszystkie pokoje mieszkalne wychodzą na południe, aby zachować prywatność.

W centrum systemu biegnie otwarta aleja, którą Mikhail Riches opracował jako wspólny ogród i bezpieczny plac zabaw dla dzieci. Istnieją również dwa inne tereny krajobrazowe na miejscu.

Image

Wiele innych kluczowych detali na Goldsmith Street zostało opracowanych przez Mikhaila Richesa z praktycznych powodów, aby zapewnić zgodność projektu ze standardem Passivhaus - międzynarodowym standardem wydajności energetycznej, którego celem jest radykalne zmniejszenie zapotrzebowania na ogrzewanie i chłodzenie pomieszczeń.

Każda ściana ma grubość ponad 600 milimetrów, a dachy są ustawione pod kątem 15 stopni, aby zmaksymalizować zysk słoneczny, zapewniając jednocześnie, że każdy taras nie blokuje światła słonecznego z okien rzędu z tyłu.

Image

W całym schemacie Michaił Riches również zastosował białe ościeżnice okienne, które izolują ramy okienne, a także służą do rozłożenia ościeży - projekt, który pomaga poprawić światło we wnętrzach i na zewnątrz.

Okna są również wyposażone w aluminiowe wstawki, które zapewniają osłonę przeciwsłoneczną.

Image

Inne wykończenia tego schematu obejmują paletę materiałów mleczno-glinianych cegieł w kolorze kremowym i czarne błyszczące płytki na dachach, które odbijają echem materiały budowlane znalezione w całym Norwich, oraz zakrzywione ściany w każdym rogu, aby ukryć wewnętrzne schody, a także delikatnie wprowadzać gości na ulice .