Anonim
Image

Layan otacza Light House ekranem podświetlanych metalowych dysków

Dynamiczny ekran podświetlanych, obrotowych tarcz poliwęglanowych osłania górny poziom tego domu w Melbourne, ukończony przez Layana dla dyrektora lokalnej praktyki projektowania oświetlenia Flaming Beacon.

Layan rozbudował i wyremontował chroniony przez tradycję domek dla pracowników, tworząc Light House. Studio w Melbourne dodało nowe przestrzenie z tyłu i nad oryginalną konstrukcją oraz wprowadziło centralny dziedziniec, aby wprowadzić światło i wentylację głęboko do domu, jednocześnie zachowując oryginalne pokoje z przodu domu.

Image

Ponieważ klient był dyrektorem studia projektowego oświetlenia, światło było uważnie rozważane w projekcie.

„Oświetlenie tego projektu było uważane za bardziej niż większość, a klient pracował skrupulatnie przy wyborze i projektowaniu systemu oświetleniowego i wyposażenia” - wyjaśniło studio architektoniczne.

Image

Kluczową częścią tej strategii było zainstalowanie ekranu otaczającego sypialnię na wyższym poziomie, zbudowanego z 907 poliwęglanowych dysków przymocowanych do 67 obracających się stalowych rur.

„Zapewniony ekran i możliwość nie tylko modulowania charakteru światła przez cały rok, ale także stanie się główną oświetloną przestrzenią w nocy dla przestrzeni wewnętrznych” - wyjaśniają architekci.

Usytuowany z przodu domu, aby zminimalizować wpływ wizualny na ten obszar, ten nowy górny poziom przypominający latarnię stanowi jasny kontrapunkt dla bardziej intymnych przestrzeni na niższym poziomie.

W ciągu dnia obrotowy ekran rzuca wzory cienia na wnętrza, a nocą pojedyncze diody LED niskiego poziomu umieszczone w każdej tarczy włączają się, aby oświetlić wnętrze.

Na poziomie parteru duży dziedziniec, jadalnia i kuchnia otaczają dziedziniec, a bardziej prywatne pomieszczenia mieszkalne i studyjne z tyłu domu wychodzą na niewielki ogród.

„Różne przestrzenie mieszkalne zostały zorientowane wokół centralnego dziedzińca, aby w pełni wykorzystać zalety naturalnego światła i wentylacji” - powiedział studio.

„Przeszklone drzwi przesuwne o pełnej wysokości odgrywają ważną rolę w ułatwianiu użytkownikom budynku kontroli nad wentylacją poprzeczną”.

Image

Dwie sypialnie znajdują się z przodu domu w oryginalnej konstrukcji domku robotnika, otwierając się na werandę i przestrzeń ogrodową.

Parter nawiązuje do pierwotnej bryły budynku, a cienkie białe, glazurowane cegły i panele z dębu amerykańskiego wyściełają wnętrza.