Anonim

Cullinan Studio projektuje dom z „pękniętymi” drzwiami, który wpuszcza światło

Londyńskie studio architektury Cullinan Studio zbudowało dom w Amersham w Anglii, który został podzielony na sekcje, aby światło zalało jego wnętrza przez przeszklone szczeliny.

Nazywany domem Push-Pull ma otwarte i jasne wnętrze, a jego zewnętrzna część jest zgodna z chronioną architekturą mieszkaniową Arts and Crafts z lat 30. XX wieku.

Image

Ta wizualna ciągłość została połączona z nowoczesnymi metodami konstrukcyjnymi. Dom Push-Pull wykonany jest z konstrukcji z drewna klejonego krzyżowo (CLT), który został zaprojektowany we współpracy ze specjalistami ds. Drewna Eurban.

Biorąc za punkt wyjścia te solidne konstrukcje Arts and Crafts, Cullinan Studio przyjęło tradycyjną formę domu i rozłożyło ją na trzy części.

Image

Symetryczna główna forma domu została podzielona na dwie części, a teraz brzmi jak dwie jednopiętrowe formy przecięte przez hol wejściowy i klatkę schodową.

Wraz z tymi dwiema formami nachylenie dachu nadal opada, tworząc dużą, otwartą przestrzeń mieszkalną, kuchnię i jadalnię z przeszklonym rogiem z widokiem na ogród.

Image

„Klienci byli naprawdę zainteresowani uczuciem lekkości w środku, więc to doprowadziło do takiego podejścia” - powiedział Dezeen lider praktyki, Roddy Langmuir.

„Proste łączenie jest popychane i wyciągane w bezpośredniej reakcji na ustawienie, przynosząc światło słoneczne i światło dzienne.”

Image

Główny wolumin został podzielony na cztery części wokół centralnej przestrzeni wejściowej, z pokojami zajmującymi każdy kąt. Na poziomie parteru obejmuje to przytulny, gabinet warsztatowy i pomieszczenie gospodarcze. Na poziomie powyżej sypialni znajduje się w każdym rogu.

„Wewnątrz jest więcej przestrzennej złożoności, więcej płynności, polegającej na odbijaniu światła przez sekcję z okien na wysokim poziomie”, powiedział Langmuir.

Image

Otwartość „pęknięć” między poszczególnymi blokami w połączeniu ze szklanymi balustradami sprzyja wizualnym połączeniom na wszystkich poziomach domu.

Wewnątrz struktura CLT domu została odsłonięta, a wraz z białymi ścianami zapewnia jasny kontrast z ciemną cegłą i kafelkami na zewnątrz.