Anonim
Emma Olbers Design dodaje nowe wyposażenie do The Old Library w Sztokholmie

Tkane krzesła z konopi i sosnowe stoły do ​​czytania należą do elementów, które Emma Olbers Design dodała podczas renowacji biblioteki w sztokholmskim Muzeum Narodowym.

Image

Starą bibliotekę, wpisaną na długą listę w kategorii dóbr obywatelskich i kulturalnych tegorocznych nagród Dezeen, odnowiła Emma Olbers Design, dodając do niej meble wykonane z trwałych materiałów.

Mieści się w Sztokholmie - Nationalmuseum - wzniesionym przez niemieckiego architekta Friedricha Augusta Stülera w 1866 roku - i służy jako miejsce do wystawienia specjalnych dzieł archiwalnych.

Image

„Moim celem było zrobienie miejsca na odpoczynek i refleksję”, wyjaśniła Emma Olbers, założycielka studia, „a kwestie środowiskowe mają dla mnie wysoki priorytet”.

„Wierzę, że zrównoważony rozwój i cykle życia produktów są kluczowymi problemami i staram się włączyć je do mojej pracy. Chcę projektować dobre produkty - dobre pod każdym względem, w tym dobre dla naszej planety”.

„Ponieważ ten projekt jest w miejscu publicznym, widziałem w nim szansę na przekazanie tej wiadomości”, powiedziała Dezeen.

Image

Olbers po raz pierwszy pojęła zrozumienie metod produkcji przyjaznych dla środowiska podczas wystawy 2016 Skąd pochodzi, gdzie idzie?

Przygotowując program, współpracowała ze szwedzką jednostką ds. Badań środowiskowych, aby stworzyć listę ilości emitowanych przez różne materiały dwutlenku węgla.

Image

„Materiałami, które miały najmniej dwutlenku węgla, były grupy drewna iglastego i liściastego, dlatego postanowiliśmy skupić się na różnych rodzajach drewna we wnętrzu [Starej Biblioteki]” - wyjaśnił Olbers.

„I zamiast skóry wybraliśmy konopie i wodorosty, materiały, które są dodatnie pod względem dwutlenku węgla”.

Pokój jest teraz wyśrodkowany przez cienki stół wykonany z jednej szwedzkiej sosny. Jego blat został zabarwiony na kolor leśno-zielony, co stanowi ukłon w stronę zielonych krzeseł, oprawionych w skórę książek i mat do pisania z tradycyjnych bibliotek publicznych.

Image

Kilka dębowych krzeseł z tkanymi konopnymi siedziskami i oparciami oferuje odwiedzającym miejsce do siedzenia.

Osadzają się na dywanie stworzonym we współpracy z marką sprzętu domowego Asplund. Dywan wykonany z Tencel - włókna pochodzącego ze ścieru drzewnego - zawiera ilustracyjny szkic Olbersa ze Starej Biblioteki na początku procesu przeprojektowywania.

Image

Emma Olbers Design zaprosiła również agencję projektową Front i lokalną projektantkę Monikę Förster do produkcji elementów do pokoju.

Förster zaproponowała remiks swojego istniejącego krzesła Sana, a Front stworzył serię zielonych świateł z długimi cienkimi nóżkami, które mają być przeróbką typowej bibliotecznej lampy biurkowej.

Image

Podczas gdy jeden zakręca się w górę od podłogi, kilka zostało umieszczonych na półkach wielkich łukowych okien pokoju.

„[Światła] rozciągają się, wieją wiatr i zakręty, jakby mogły nieco urosnąć do następnej wizyty” - dodał Olbers.

W ramach projektu Olbers i jej zespół odnowili istniejące drewniane biblioteczki z olejem lnianym i poprawili lakier na suficie kopuły farbą temperową do jajek.

Image

Sztokholmskie Muzeum Narodowe ponownie otworzyło swoje podwoje w listopadzie 2018 r. Po pięcioletniej renowacji przez firmę architektoniczną Wingårdhs.